Slipning

Förr i tiden kunde man inte slipa sina knivar hemma. Det var ingen som gjorde det. Man tog sina knivar till en professionell knivslipare och fick dem vassa. Så fungerar det inte idag. Självklart finns fortfarande möjligheten och folk går fortfarande med sina knivar till knivslipare, men mer och mer börjar man slipa sina knivar hemma istället. Och resultatet behöver absolut inte bli sämre för det. Ofta är arbetet i sig inte svårt. Har du några köksknivar som behöver slipas så kan du mycket väl klara det lika bra som knivsliparen. Den stora skillnaden mellan dig och knivsliparen är att han har utrustning, tid och kapacitet att ta hand om och slipa en stor mängd knivar.

Lyssna inte alltid på reklamen. Det finns de slipar som marknadsförs som bra och enkla, när de i själva verket förstör din kniv i längden. De slipar du ska undvika är de som slipar bort alldeles för mycket av din kniv. Man tycker sig se en skillnad, och det blir det såklart, men det varar inte länge. Bara för att eggen är vass direkt efter slipning betyder inte det att slipningen är lyckad. Blir eggen snart slö igen beror detta på slipen. Detta är vanligt med dessa slipar. Dessutom har du snart ingen kniv kvar. Undvik också maskinella knivslipar. Av olika anledningar är dessa inte heller att föredra. Bland annat eftersom du inte kan välja slipvinkel beroende på vilken kniv du vill slipa.

Den klassiska slipstenen är mycket bra. Men speciellt bra är den till lite grövre redskap, så som yxor. Det är viktigt att du håller en konstans vinkeln när du slipar med den klassiska slipstenen.

Den japanska motsvarigheten till vår klassiska slipsten kallas japansk vattensten/vattenbryne. Detta verktyg är inte för nybörjaren. Det gäller att ha tålamod när du använder dig av detta vattenbryne. Det tar lite tid att slipa, men resultatet blir fantastiskt bra. Det är också här viktigt att du håller en konstant vinkel.

Man kan också använda sig av så kallat slipstål eller skärpstål. Har du redan en egg på dina knivar bör du satsa på detta. Antingen använder du dig av keramiska stål eller av aluminiumstål. Är din egg riktigt bra bör du ha keramiskt stål.

När man pratar om slipning så är det inte alltid knivslipning det handlar om. Det finns mängder med olika typer av slipningar. Några som sysslar med detta är Gloab. Besök deras hemsida på gloab.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *